Henkilökuva: Kyösti Laasonen

Kyösti Laasonen on kiistatta yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä jousiampujistamme. Nykyään valmentajana toimiva Laasonen palkittiin joulukuussa 2011 opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä Pro Urheilu -tunnustuspalkinnolla.

Pro Urheilu -palkinto myönnetään tunnustuksena merkittävästä urheilu-urasta tai huomattavasta urheilusaavutuksesta, ja se on suuruudeltaan 20 000 euroa. Kyösti Laasosen kanssa samaan aikaan palkittiin myös neljä muuta urheilijaa. ”Olin tosi iloisesti yllättynyt tästä huomionosoituksesta”, Laasonen kertoo. Hän arvostaa Pro Urheilu -tunnustuspalkinnon korkealle myös suhteessa aktiiviuransa saavutuksiin. ”Vaikea verrata niitä keskenään, mutta kyllä se sinne kärkipäähän asettuu.” Laasosen parhaimpiin saavutuksiin vuonna 1987 päättyneellä kilpailu-uralla lukeutuvat MM-kulta (1981) ja olympiapronssi (1972). Maailmanmestaruuden lisäksi hänellä on yhdeksän muuta MM-mitalia ja 14 EM-mitalia. 

Haasteita valmentamisesta

 Valmentajaksi Laasonen siirtyi melkein heti kilpailu-uransa päätettyään ja on sillä tiellä edelleen. Aluksi hän toimi Suomen Jousiampujain Liitossa Länsi-Suomen aluevalmentajana ja sen jälkeen neljän vuoden ajan liiton päävalmentajana. Nykyään hän on jousiammunnan päävalmentaja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:ssä ja luotsaa jousiampujia Lontoon paralympialaisiin. ”Päävalmentajana osallistun kaikkiin arvokilpailuihin ja joihinkin kv-kisoihin, myös leirien vetämiset kotimaassa ja ulkomailla kuuluvat toimenkuvaani”, Laasonen kertoo. Varsinaista palkkaa hän ei valmentamisesta saa, mutta kulut korvataan. ”VAU:n ja Paralympiakomitean tuki on ollut kiitoksen arvoista”, hän kiittelee. Laasonen on osallistunut myös Paralympiakomitean ja Suomen Valmentajien yhteistyöllä vuonna 2007 käynnistettyyn valmentajien mentorointiohjelmaan, josta hän on saanut monta hyvää vinkkiä oman lajinsa valmennustyöhön. Motivaatio valmentamiseen on säilynyt jo 24 vuotta, ja edelleen Laasonen kokee valmentamisen haastavana. ”Kyllä motivaatio parhaiten löytyy joukkueen yhteisestä tekemisestä, valmentaminen on mielenkiintoista ja samalla haastavaa. Tulosurheilussa, jos ammunta tökkii, se näkyy tuloksissa. Valmentajan tulee nähdä, missä vika on, ja löytää ongelmiin ratkaisut. Siinä on hyötyä pitkästä urasta ampujana ja valmentajana. Jos näissä asioissa pystyy auttamaan, niin kyllä se antaa lisää fiilistä valmennustyöhön.” Laasosen mielestä valmentamisessa palkitsee parhaiten se, että löytyy yhteinen sävel valmentajan ja urheilijoiden välille. ”Puhaltaminen yhteen hiileen tavoitteiden saavuttamiseksi on tosi tärkeää.” Valmentajana Laasonen kokee edelleen tietyissä tilanteissa samanlaisia tunteita kuin aikanaan omalla kilpaurallaan. ”Esimerkiksi pudotusammunnat ja finaalit ovat sellaisia”, hän mainitsee. 

Kohti paralympialaisia

 Laasosen luotsaamat jousiampujat ovat parantaneet tuloksiaan yhä laajemmalla rintamalla. Ateenan paralympialaisissa oli yksi suomalaisedustaja, Pekingissä kolme ja nyt tänä vuonna Lontoossa viisi. Kolme ampujaa on jo nimetty joukkueeseen: Saana-Maria Sinisalo, Osmo Kinnunen ja Jean-Pierre Antonios. Kahdesta W2-luokan taljapaikasta kisaavat vielä kolme ampujaa, joiden viimeinen näyttömahdollisuus on kesäkuun lopulla Englannissa Stoke Mandevillessä. Valmistautuminen elokuun lopussa alkaviin paralympialaisiin on kovaa vauhtia käynnissä. Osalla joukkueesta on tällä hetkellä käynnissä perusharjoittelu, johon kuuluu kaksi kertaa 100 laukausta päivässä neljänä päivänä peräkkäin ja sitten lepopäivä. Viikkoa ennen kesäkuun lopun kilpailua Stoke Mandevillessä nuolimäärä putoaa puoleen eli vähän herkistellään. ”Stoke Mandevillessä nähdään sitten missä mennään ja miten jatkossa harjoitellaan. Kuitenkin mielikuvaharjoittelun osuus tulee kasvamaan, lisäksi välineiden virittely ja osumakuvioiden tekeminen tulevat olemaan tärkeässä osassa lähestyttäessä pääkilpailua”, Laasonen selventää. Valmennuksessa tulee huomioida myös ampumavarusteiden testauskin erilaisissa olosuhteissa, kuten helteessä, kylmässä ja sateessa. ”Ampujien kunnon edistymistä seurataan myös VAU:n SM-kisoissa Turussa 28.7. ja leirillä 5.8.”, Laasonen sanoo. H-hetki koittaa Lontoossa elokuun 30. päivänä, jolloin noin viikon kestävät paralympialaiset alkavat. Laasonen on ilmoittanut lopettavansa päävalmentajana tähän vuoteen, eli Lontoon kisat jäävät hänen viimeisikseen. Hänen seuraajansa Jari Pirttimaa aloittaa päävalmentajana ensi vuoden alusta. 
 Teksti ja kuva: Anne Lantee
 Lue myös juttu Lontoon paralympialaisiin tähtäävästä Jere Forsbergista.  

Kyösti Laasonen ohjasi uusia kokeilijoita Paralympiapäivässä Helsingin Narinkkatorilla toukokuun lopulla.