Nuorten MM-kisat vaihtelevassa säässä Yhdysvalloissa

Nuorten MM-kilpailut käytiin tänä vuonna Yhdysvalloissa Yanktonissa. Liekö pitkä ja kallis matka karsinut suomalaisjunioreja, sillä kisoihin lähti vain neljän ampujan joukkue. Pienellä joukkueella oli tuomisina kolme yhdeksättä sijaa.

Kilpailijat saivat kokea Yanktonissa monenlaista ammuntasäätä. Alun helle vaihtui toisena pudotuskisapäivänä kylmään, sateeseen ja tuuleen. Olosuhteet aiheuttivat hankaluuksia monessakin mielessä, sillä taljajousen pudotuskilpailun alku viivästyi yli tunnilla, kun märät nuolet sujahtelivat taustoista läpi. Haastavassa säässä nähtiin myös lukuisia yllätyksiä, kun alkukilpailussa hyvin sijoittuneet jousiampujat hävisivät alkukilpailun perusteella selvästi heikommilleen.

Juniorimiesten eli alle 20-vuotiaiden tähtäinjousessa Eero Mäenpää lähti pudotuskierroksille alkukilpailun sijalta 51, mutta raivasi ottelu toisensa jälkeen tiensä yhdeksänneksi. Pääsy kahdeksan parhaan joukkoon oli hilkulla, sillä 1/8-kierroksen ottelu Ranskan Romain Fichetiä vastaan ratkesi vasta uusintanuolella ranskalaisen voittoon. Fichet onnistui uusinassa saamaan yhden harvoista kympeistään ottelussa, kun taas Mäenpään nuoli lähti kovaan tuuleen ja ajautui seiskalle.

"1/8-ottelu ranskalaista Fichetiä vastaan oli todella tasainen. Niput olivat hyviä, mutta haastavassa kelissä kymppejä tuli niukasti. Kaiken kaikkiaan keli oli itselleni etu, sillä päivän sää oli kuin kotona Suomessa: ammuntaa sormet kohmeessa ja märkänä kylmästä täristen", Mäenpää nauroi ratkaisevan ottelun jälkeen.

Markus Nikkanen ja Samuel Ratilainen sijoittuivat lopputulosten sijalle 57. Sarjan voitti Etelä-Korean Min Byeongyeon ennen Yhdysvaltojen Collin Klimitchekiä ja maanmiestään Lee Woo Seokia.

Joukkuekilpailussa Mäenpää, Nikkanen ja Ratilainen joutuivat heti ensimmäisellä kierroksella alkukilpailun ME-tuloksella voittanutta Etelä-Korean joukkuetta vastaan. Suomi aloitti hyvin, ja kahden sarjan jälkeen ottelu oli tasapisteissä, mutta sen jälkeen Etelä-Korea meni menojaan. Ottelu päättyi lopulta sarjavoittopistein 6-2 Etelä-Korealle, joka eteni lopulta maailmanmestaruuteen asti.

Juniorimiesten taljajousessa Toni Juusola teki hyvän nousun alkukilpailun 30. sijalta yhdeksänneksi. Matkalla hän pudotti muun muassa alkukilpailun kolmanneksi ampuneen Renaud Domanskin Belgiasta. 1/8-kierroksella isäntämaa Yhdysvaltojen David Houser oli kaksi pistettä parempi. Houser ampui lopulta hopealle. Mestaruuden vei Stephan Hansen Tanskasta.

Teksti: Anne Lantee
Kuvat: World Archery