Leskiselle täysosuma maastoammunnan EM-kisoista

Suomi palasi mitalikantaan maastoammunnan arvokisoissa, kun Timo Leskinen ylsi kultaan EM-kisoissa Puolan Rzeszowissa. Finaali oli varsinainen trilleri, ja Leskinen käänsi sen pisteellä edukseen viimeisellä rastilla.

Maastoammunnan EM-kilpailut ammuttiin tänä vuonna poikkeuksellisen myöhään, vasta lokakuu alkupuolella Puolan Rzeszowissa. Se tarkoitti kylmää säätä ja aikaisin pimeneviä iltoja. Vaikka Wroclawissa on jo muutamana vuonna ammuttu maailmancupin kisoja, oli Puola täysin kokematon maastokisojen järjestäjänä. Se kyllä näkyikin kisajärjestelyissä. Alkukilpailuradat oli rakennettu niin, että vahinkolaukauksen sattuessa nuoli olisi saattanut osua toisella rastilla ampuviin ampujiin. Myös aikataulut oli suunniteltu epärealistisesti eikä järjestäjien talkooporukkaa ollut aina riittävästi.

Timo Leskinen ei antanut kuitenkaan minkään häiritä kisojen aikana, vaan eteni tasaisen varmasti miesten vaistojousen korkeimmalle palkintokorokkeelle. Alkukisassa hän sijoittui neljänneksi ja eteni kahdelta pudotuskierrokselta neljän parhaan joukkoon. Välieräottelussa kaatui Saksan Matthias Penzlin kahdella pisteellä 54-52.

Lancutin linnan vallihaudassa ammutussa kultaottelussa Leskinen kohtasi Italian Alessandro Gianninin, joka aloitti vahvasti ja siirtyi ensimmäisen rastin jälkeen kolmen pisteen johtoon. Leskinen kuitenkin tasoitti tilanteen kolmannella rastilla, joten viimeiselle eli neljännelle rastille lähdettiin tasapisteistä. Kumpikaan ei ampunut aivan parastaan viimeisellä 50 metrin rastilla, mutta laihialainen onnistui viimeisellä nuolella ja nappasi kultamitalin.

”Hyvin meni, mutta menköön. Lähdin kisaan itsevarmana, mutta itsevarmuus kariutui aikaisessa vaiheessa aloitettuani ensimmäisen rastin. Loppu olikin yhtä henkiinjäämistaistelua, mutta 10 metrin tipu ratkaisi”, Leskinen kertoo viitaten kolmanteen rastiin, jolla tasoitti pelin.

Leskinen voitti syyskuussa myös 3D-jousiammunnan MM-pronssia Italiassa. Itse hän arvostaa EM-kullan vähintään yhtä korkealle kuin MM-pronssin.

”Se, mitä itse arvostan tässä enemmän kilpailun kannalta, on se, että sai osoitettua itselle, että pystyy voittamaan, ettei vain ampumaan alkukisat hyvin.”

Muista suomalaisista Juha Rosendahl sijoittui miesten vaistojousessa sijalle 17. ja Hannu Kari sijalle 22.

Viimeisen nuolen vaikeus

Naisten vaistojousessa Anne Viljanen esitti vahvoja suorituksia alkukilpailussa. Alkukilpailun neljäs sija tuli molempina alkukilpailupäivinä omalla ennätystuloksella. Pudotuskierroksilla hän jäi täpärästi pisteellä ulos kahdeksan parhaan joukosta. Lopputuloksissa keravalainen sijoittui kymmenenneksi hyvin tasaväkisessä kisassa.

”Ammuin ihan hyvin, vaikka ammunta ei tuntunut yhtä hyvältä kuin peruskierroksilla. Osuin myös ihan hyvin. Koko pudotuskierroksen ajan olin oman ryhmäni toisena, kunnes viimeisellä rastilla viimeinen suoritus sortui. Jäin pisteen päähän jatkopaikasta ja se jää harmittamaan. Kokonaisuudessaan kisat on mennyt kuitenkin hyvin ja olen tyytyväinen sekä ammuntaan että tulostasoon”, Viljanen sanoo.

Kaisa Karhuneva oli viidestoista ja putosi myös jatkosta. Ensimmäisissä arvokisoissaan ampunut järvenpääläinen oli kuitenkin tyytyväinen tavoitteensa eli pudotuskisapaikan saavuttamisesta. ”Tämä oli upea kokemus ja ensimmäinen ulkomaankisa. Oppi paljon ja tapasi hienoja ampujia muista maista”, Karhuneva kertoo.

Miesten taljajousessa Pekka Loitokari joutui uusintaan kahdeksannesta paikasta eli viimeisestä jatkopaikasta. Uusintanuolella Norjan Njål Åmås oli parempi ja pudotti hyvinkääläisen jatkosta ja yhdeksännelle sijalle.

”Edelleen oli samaa vaivaa kuin joka päivä, käynnistymisvaikeutta. Alku oli haasteellinen. Sitten se meni ihan hyvin kuitenkin. Tulos oli ihan ok loppujenlopuksi. Mutta sitten joutui uusintaan, ja se nyt ei päättynyt kovin hyvin. Norjalainen oli parempi. Tietysti se jäi kaivelemaan”, Loitokari toteaa. Hän oli kuitenkin tyytyväinen yhdeksänteen sijaan, sillä tavoitteena hänellä oli sijoittuminen kymmenen parhaan joukkoon.

Marko Järvenpää sijoittui sijalle 17 ja karsiutui pudotuskierroksilta vain kahden pisteen erolla.

Naisten taljajousessa Anne Lantee aloitti alkukilpailun hyvin, mutta putosi lopulta ensimmäisellä pudotuskierroksella. Lopputuloksissa hän sijoittui sijalle 11. Susanna Makkonen oli sijalla 18.

Miesten tähtäinjousessa Pyry Ekholm oli sijalla 21, Timo Rantanen sijalla 27 ja Markku Rautiainen sijalla 28.

Juniorimiesten tähtäinjousessa Markku Meriahon sijoittui sijalle 11 pudottuaan ensimmäisellä pudotuskierroksella. Hänen kohtalokseen koitui Anne Viljasen tavoin pudotuskierroksen viimeinen nuoli.

”Koko kisa meni ihan hyvin, mutta kisan vika nuoli jäi harmittamaan, koska se oli syy, miksi karsiuduin, koska se meni ohi. Jos sillä nuolella olisin saanut viitosen, olisin päässyt seuraavalle kierrokselle”, Meriaho harmittelee.

Joukkuekilpailussa Suomi pääsi jatkoon seitsemänneltä sijalta, ja ensimmäisestä pudotusottelusta muodostuikin Suomi-Ruotsi-maaottelu. Ruotsi vei harmi kyllä pidemmän korren tällä kertaa lopulta selvin lukemin 111-92 ja juhli lopulta EM-kultaa. Suomen sijoitukseksi tuli kahdeksas. Joukkueessa ampuivat Timo Leskinen vaistojousella, Pyry Ekholm tähtäinjousella ja Pekka Loitokari taljajousella.

Teksti ja kuvat: Anne Lantee

Joukkuekilpailussa Ruotsin kaato ei Suomen miehiltä tällä kertaa onnistunut.